Ελληνική ρίγανη : Περιέχει την υψηλότερη καρβακρόλη στον κόσμο!
Ο Όλυμπος, το Βουνό των Θεών είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Βαλκανίων με διαφορά λίγων μέτρων από την Βουλγαρική Ρίλα. Οι περισσότεροι τον ξέρουν από το… μύθο του ελάχιστοι γνωρίζουν ότι είναι ο κορυφαίος «Βοτανικός Παράδεισος» της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Έχει διαπιστωθεί ότι η χλωρίδα του Ολύμπου περιλαμβάνει συνολικά 1700 είδη φυτών τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας. .Είκοσι τρία από τα φυτά του Ολύμπου είναι τοπικά ενδημικά .Αυτό σημαίνει ότι δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο.
Πρόκειται για τα εξής φυτά :Achillea ambrosiaca, Alyssum handelii, Asperula muscosa, Aubrieta thessala, Campanula oreadum, Carum adamovicii, Centaurea incomplete, Centaurea litochorea, Centaurea transies, Cerastium theophrasti, Coincla nivalis, Erysimum olympicum, Festuca olympica, Genista sakellariadis, Jankaea heldreichii, Ligusticum olympicum, Melampyrus ciliatum, Ophrys helenae, Poa thessala, Potentilla deorum, Silene oligantha, Viola striis – notate και Viola pseudograeca*.
Ο Όλυμπος υπήρξε πλουσιοπάροχος στους ανθρώπους που τον κατοικούν προσφέροντας μία εκπληκτική και σπάνια γκάμα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο τουλάχιστον στην σύνθεση ουσιών και στην ιδιαιτερότητα των χαρακτηριστικών που προσδίδει το έδαφος του σε αυτά.
Η ιδιαιτερότητα αυτή φέρεται να σχετίζεται με την αταξία των ζωνών βλάστησης του. Όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες η βλάστηση του Ολύμπου λόγω του έντονου ανάγλυφου, της μικρής απόστασης από τη θάλασσα και της δημιουργίας πολλών μικροπεριβαλλόντων, χαρακτηρίζεται ιδίως στην ανατολική πλευρά από μεγάλη αναρχία, όσον αφορά τη διαδοχικότητα. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τέσσερις ζώνες βλάστησης στον Ολυμπο, με πολλές όμως αλληλοδιεισδύσεις ειδών από τη μία στην άλλη με κυρίαρχη και άκρως σημαντική την δεύτερη ζώνη αυτή από τα 600 μέχρι τα 1400 μέτρα.Σ αυτήν συνυπάρχουν τα δάση οξιάς ελάτης και ορεινών κωνοφόρων, μικρές ομάδες και λόχμες με οξυές (Facus moesiaca), φτελιές (Ulmus glabra), ίταμους (Taxus baccata), λεπτοκαρυές (Coryllus avellana), και κρανιές (Cornus mas), αγριοκερασιές (Prunus cerasifera) με μια τεράστια σημαντική ποικιλία από ποώδη φυτά.Εως το υψόμετρο των 1000 -1200 μέτρων αυτής της ζώνης φτάνουν και οι καλλιεργητικές-παραγωγικές δραστηριότητες των ανθρώπων και γενικότερα οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε εκτάσεις εκτός του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου.
Σ αυτήν την β ζώνη εκατοντάδες καλλιεργητές τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν ξεκινήσει και καλλιεργούν ποικιλίες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ρίγανη, τσάι, δενδρολίβανο , φασκόμηλο, θυμάρι, λεβάντα ) τα οποία ξεχωρίζουν όλων των άλλων για το μοναδικό ΑΡΩΜΑ ΟΛΥΜΠΟΥ που διαθέτουν.
Η Κοινωνικής Συνεταιριστική Επιχείρηση «Άρωμα Ολύμπου» βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ζώνης,στο τμήμα που εκτείνεται από την βορειοανατολική πλευρά έως την Κεντρική πλευρά του Βουνού, στα όρια με το κτήμα Λιτοχώρου.Στις πλαγιές του Βουνού των Θεών καλλιεργώνται δεκάδες εκτάρια γης από τα μέλη της και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς της και παράγονται βιολογικά προϊόντα που πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη κι αυτά τα πολύτιμα συστατικά των αυτοφυών. Πρόσφατες μάλιστα εργαστηριακές έρευνες επιβεβαίωσαν την υπεροχή της ελληνικής ποικιλίας ( στον Όλυμπο αποδίδεται στο μικροκλίμα ) καθώς διαπιστώθηκε με μετρήσεις ότι φυτά όπως το τσάι Ολύμπου (sideritis scardica)και η ρίγανη Ολύμπου εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πολύτιμων φαινολών όπως συμβαίνει με την περιεκτικότητα της καρβακρόλης στην ρίγανη του Ολύμπου, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως.
Σε διεθνές συνέδριο φυτοθεραπείας και Αρωματοθεραπείας στο Μονακό,επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα αναλύσεων από αιθέρια έλαια ρίγανης από την Ισπανία, το Μαρόκο, την Ιταλία και την Αλβανία. Παρατήρησαν παραλλαγές του 22,4% συνολικά σε καρβακρόλη και θυμόλη στο Αλβανικό ριγανέλαιο έως 66,5% στο Ισπανικό. Μετά από προσεκτική μελέτη αποφάσισαν να ορίσουν ότι το ριγανέλαιο πρέπει να περιέχει ένα ποσοστό άνω του 50% σε φαινόλες με ελάχιστο το 40% σε καρβακρόλη και το υπόλοιπο σε θυμόλη. Ελληνικό αιθέριο έλαιο ρίγανης ελληνικής εταιρεία και με βάση τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας διαπιστώθηκε ότι περιέχει 78,5% καρβακρόλη και 3,9% θυμόλη, γι αυτό και θεωρείται το καλύτερο στο κόσμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θυμόλη.
*.(Τα συγκεκριμένα φυτά έχουν μελετηθεί από βοτανολόγους αλλά ουδέποτε έχει αποτιμηθεί η φαρμακευτική τους αξία .Ελάχιστα έχει αποτιμηθεί και η σημασία τους ως άρτυμα).